Raffineret hundefabel spræller af liv og galskab

Af Steffen Larsen Politiken 11. jun 2009

Sisse Ramholdts og Toril Bækmarks 'Chokoladehunden' er en velsmagende billedhistorie fra dyreriget.Sisse Ramholt (tekst) og Toril Bækmark (tegninger): Chokoladehunden. Forlaget Tankestreg, 28 sider, 199 kroner. Af Steffen Larsen Politiken 11. jun 2009

Siden Kirsten Hammanns legendariske ’Chokoladeeskapade’ (1998) har der været lidt stille i afdelingen for søde sager og det gode liv. Men her kommer Sisse Ramholt og fortæller om ’Chokoladehunden’, mens Toril Bækmark tegner til. De er også med på (chokolade)vognen.

Forkælede katte
Men først skal vi til Vovstrup, hvor gadekrydset Tellus pukler ved samlebåndet i familiens bedrift. De laver kattemad. Verdens bedste katteguf. Aftagerne bor i nabobyen Kattrup. Tellus kan ikke forstå det. Han tænker over det et par år og når så frem til, at det er uretfærdigt. Han skal spise det dødssyge tørfoder og et enkelt griseøre, mens de forfinede katte mæsker sig i gode sager.

Udlært i chokolade
Tellus rejser til kattenes by, hvor han oplever gode manerer og god smag. Hunden forstår det stadig ikke, men så kommer han i lære hos den store chokolademester, og det godhjertede gadekryds viser sig at have talent for konfekten. Hver morgen tager Tellus sit kakaobad, og så er han klar til at trylle.Men han forstår fortsat ikke, hvor lykken bliver af.

Billedsiden udmærker
Sisse Ramholt har skrevet en tænksom, rimeligt abstrakt tekst, som til gengæld får nogle gevaldige dunk af tegnerens tegninger. Toril Bækmark har en grov streg og et raffineret farvevalg. Der er liv og galskab i de tilsyneladende henkastede streger. Hvor er det godt! Det er billedsiden, som gør ’Chokoladehunden’ til noget helt særligt.

næste anmeldelse